همفکر پانزدهم به میزبانی بنیاد نخبگان لرستان برگزار شد. همفکر پانزدهم نسبت به‌دفعات قبل تغییرات گسترده‌ای ازجمله حضور دوستان جدید و تغییر در روند برنامه داشت. مراسم با صحبت‌های آقای امیری رئیس بنیاد آغاز شد. ایشان با استقبال از حرکت همفکر، هدف همفکر را توسعه و فرهنگ‌سازی درزمینهٔ اقتصاد دانش‌بنیاد دانستند. چراکه معتقد بودند گپ بزرگی درزمینهٔ اقتصاد دانش‌بنیان در کشور وجود دارد. آقای امیری به فعالیت‌هایی که بنیاد در این راستا در پیش‌گرفته است اشاره کردند. به گفته ایشان بنیاد نخبگان در قالب برگزاری دوره‌های خلاقیت در مدارس تیزهوشان با آموزش‌وپرورش و نهادهای مربوط وارد مذاکره شده است.«دوست علمی» عنوان طرح بعدی بنیاد است که در قالب این طرح بچه‌ها به کارآفرینان برتر پیوند داده می‌شوند. تا ضمن پرورش روحیه از تجربیات آن‌ها بهره‌مند شوند.

بنیاد برای دانشجویان نیز برنامه‌های خاصی در نظر گرفته است. به گفته آقای امیری بنیاد در قالب هسته‌های کارآفرینی و حمایت از انجمن‌های علمی درصدد پرورش روحیه کارآفرینی در دانشگاه‌ها هستند.

هسته‌های کارآفرینی درواقع استارت آپ هایی هستند که از دانشگاه‌ها و توسط دانشجویان استارت می‌خورد و اگر در حین کار به کمک نیاز داشتند می‌توانند روی بنیاد حساب باز کنند.

مسئله بعدی نوید راه‌اندازی شتاب‌دهنده است، از قول یکی از متصدیان این طرح، شتاب‌دهنده درواقع بسیار جامع‌الاطراف است اگر کسی ایده دارد تخصص ندارد، تخصص با شتاب‌دهنده، اگر ایده ندارد تخصص دارد، ایده از شتاب‌دهنده، اگر هیچی ندارد و فقط هست، همه‌چیز از شتاب‌دهنده. شتاب‌دهنده از همین حالا طرحی بسیار پرطرفدار خواهد بود و ما آرمان‌ها و اهداف شتاب‌دهنده را به خود خدا می‌سپاریم.

 پس از سخنان آقای امیری دوستان حاضر سؤالات و نکاتی را که مدنظرشان بود مطرح کردند که به تفکیک دسته‌بندی به آن‌ها خواهیم پرداخت.

ضرورت پیوند بخش صنعتی و دانشگاه

دوستان با اشاره به حلقه گمشده بین صنعت و دانشگاه راه‌حل این موضوع را برگزاری نشست‌هایی با حضور دانشجویان و کارشناسان بخش تحقیق و توسعه صنایع دانستند؛ و پیشنهاد دادند که کار را از همفکر کلید بزنیم در کنار این نشست ها نیاز است تا بین صنعت و دانشگاه(توان بومی) اعتماد سازی شود هم صنعت و هم دانشگاه به این اعتماد متقابل نیاز دارند. آقای امیری با استقبال از این پیشنهاد استفاده از اعتبار بنیاد را برای این موضوع بلامانع دانستند.

ضرورت پیوند اساتید دانشگاهی با محیط کار

نکته به‌حق دیگری که دوستان به آن اشاره کردند غفلت اساتید دانشگاه از محیط کار و درنتیجه تأثیر خنثی و بعضاً عکس اساتید در پرورش روحیه کارآفرینی در دانشجویان است. آقای امیری با پذیرش این موضوع و اشاره به آیین‌نامه‌های جدید ارتقای علمی اساتید از بهتر شدن شرایط در این حوزه در آینده‌ای نه‌چندان دور خبر دادند.

جای خالی دوره‌ها و اساتید مارکتینگ

دوستان با اشاره به جهل نسبی دانشجویان به فضای کسب‌وکار و از طرفی نبود دوره‌های کارآمد مارکتینگ ‌به جای خالی و البته نفس‌گیر مارکتینگ اشاره کردند و خواستار توجهات بیشتر به این بخش شدند. بعضاً دیده‌شده معدل الف کلاس دربه‌در دنبال جزوه «چطور جوجه یک‌روزه رو بفروشیم» بوده است.

بی‌اعتمادی دانشجویان به حمایت مسئولین

برخی دوستان با اشاره به تلاش‌های نافرجام برای کسب حمایت مسئولین به دنبال تضمینی برای حمایت بودند؛ و در همین زمینه یک سؤال سه بار و هر بار به نحوی پرسیده شد که حمایت‌های بنیاد نخبگان در موضوع هسته‌های کارآفرینی به چه نحوی خواهد بود؟

آقای امیری با اشاره به این موضوع که تنها طرح‌هایی که توجیه اقتصادی داشته باشند موردحمایت قرار می‌گیرند عدم توجه مسئولین را به ضعف بوم مدل کسب‌وکار دوستان ارجاع دادند؛ اما در پاسخ به اینکه جنس حمایت‌های بنیاد چگونه خواهد بود

 هر سه بار پاسخ دادند: کیفیت کمک‌ها حین کار مشخص خواهد شد! بله اینجا با عدم وجود ساپرت پلن (support plan) از طرف مسئولین مواجه هستیم. قانع نمی‌شویم اما می‌گذریم.

البته درنهایت فکرهایم را که روی‌هم ریختم به این نتیجه رسیدم که شاید منظور از کمک صرفاً کمک در بخش فرهنگ‌سازی باشد.

اتفاق خوبی که امروز افتاد مطرح‌شدن شرکت هوشمان الکترونیک (به زودی درباره این شرکت موفق گزارش کاملی تهیه خواهیم کرد!) در زمینهٔ فعالیت‌های مرتبط با کارگاه‌های خلاقیت است. این شرکت در زمینهٔ برگزاری دوره های آموزشی رباتیک فعالیت می‌کند و به‌خوبی با فضای آموزشی و مسائل مرتبط با خلاقیت آشناست و آقای امیری از ظرفیت‌های این شرکت استقبال کردند. به امید موفقیت این طرح و شرکت هوشمان الکترونیک.

بعد از اتمام پرسش و پاسخ همفکر در غالب یک حلقه گفت‌وگو به بررسی راه‌های گسترش و اثربخشی همفکر با دوستانی که به‌تازگی به جمع ما پیوسته بودند پرداختند.

در این حلقه انتقاداتی به همفکر وارد شد که پرداختن به آن ضروری است.

یکی از انتقادات این بود که خروجی همفکر کجاست؟ اصلاً چرا آن‌قدر عکس می‌گیرید؟ البته من از همان اول فهمیدم مسئله‌شان خروجی نیست از اینکه توی عکس نیستند دل خور هستند.

خب در پاسخ به این دوستان باید اشاره‌کنیم که گفته آقای امیری در مورد هدف همفکر «هدف همفکر توسعه و فرهنگ‌سازی درزمینهٔ اقتصاد دانش‌بنیان است.» تنها می‌تواند بخشی از همفکر باشد که آن توانستن هم درگرو احساس نیاز دوستان است.

البته ناگفته نماند که حاصل 14 همفکر قبلی یک استارت آپ رو به رشد است که به گفته بچه‌های گروه تا ماه آینده آماده ورود به بازار است. با فراغ فکر تعریف همفکر را یک‌بار بلندبلند باهم می‌خوانیم: «همفکر یک رویداد هفتگی و فرصتی برای کارآفرینان، برنامه‌نویسان، طراحان و سرمایه‌گذاران است که به شبکه‌سازی،‌ تبادل‌نظر و یادگیری از یکدیگر می‌پردازند.»

البته ما عکس خودمان را گرفتیم دوستان هم حضور داشتند انشاالله که از دلشان در آمده:

 

مسئله دیگری که دوستان به آن اشاره کردند ضرورت حمایت یک‌نهاد گردن‌کلفت توی پرانتز دولتی از همفکر است! دوستان به‌اتفاق موافق بودند که اگر قرار به مصادره نباشد و تنها بحث میزبانی است همفکر مشکلی ندارد. از آن‌طرف دوستان بنیاد نیز به ضرس قاطع استقلال همفکر را به رسمیت شناختند، ولی دلمان یک‌طوری شد از ضرس قاطعشان. بیم آن می‌رود که داستان ازیک‌طرف مجوز دادن و از طرف دیگر لغو کردن پیش بیاید.

البته جدای از همه این بیم‌ها ویدئو پروژکتور دارند تازه موز هم می‌دهند^_^  همین قوت قلبی است خودش. سعی می‌کنیم خود دونات (همان پیراشکی شکلاتی های خودمان) را ببینیم.

به همفکر بپیوندید.

 

زینب محمدی
Author: زینب محمدیWebsite: http://www.lorna.ir
زینب محمدی هستم. کارشناس ریاضی و فعال در حوزه تولید محتوی و ترجمه و رمز نگاری. به شدت به امنیت شبکه علاقه مندم و اوقات فراغتم رو با طبیعت گردی و ورزش پر میکنم.